Antreprenoriatul, ca sursa de bunastare

IMM Club a organizat la Cluj-Napoca pe data 06.03.2024 evenimentul ”Secretele antreprenorului de succes – SAS 2024”. Evenimentul a dezbătut tema ”Antreprenoriatul, ca sursă de bunăstare”.

Sponsorii evenimentului de la Cluj-Napoca au fost: Omnicredit, TargetWeb, Blacksys, mapers, Bakery School Romania, Ferma cu omenie, BRIDGE-to-INFORMATION și Benvenuti, iar partenerii media ai întregii serii de evenimente sunt Ziarul Financiar şi Contzilla.ro.

În secțiunea ”Povestea unui antreprenor de succes” a fost prezent Levente Széll, CEO și proprietar AGROSEL, care a dezvoltat un business pe verticala de semințe care include cercetare, producție și distribuție de semințe. Discuția s-a axat pe teme referitoare la cum a ajuns să lucreze în domeniu, prin ce se diferențiază domeniul semințelor de alte domenii, despre succesiunea în afaceri, provocări pe care le-a avut în cei 20 de ani de antreprenoriat, dar și ce înseamnă pentru el succesul în afaceri.

Levente a menționt printre altele că ”În IT, un soft poate fi testat. În semințe, dacă îți dau semințe nu poți să le încerci. Trebuie să le cumperi, trebuie să ai încredere în acel ceva, trebuie să le semeni, trebuie să ai grijă de ele 3, 4, 5, 6 luni până când obții recolta și vezi rezultatul a ceea ce ai plătit acum. Este un produs de încredere, un produs care nu poate fi testat ca orice obiect. Și aici este nevoie de foarte multă seriozitate.”

La Cluj-Napoca au prezenţi în sala peste 80 de participanți care au ascultat și interacționat cu speakerii evenimentului, antreprenori, specialişti şi profesionişti din diverse domenii, cadre universitare, bancheri, autori de cărţi. Printre speakeri s-au numărat Marius Bîcu, antreprenor, proprietarul afacerii Ferma cu Omenie, Aurel Podariu, senior investment manager, Andreea Ciocănescu, coordonator proiect şcoala de meserii Bakery School, Radu Nechita, conferențiar doctor, Elisa Rusu, CEO Omnicredit, platformă fintech de micro finanţare, Alexandru Aniţei, antreprenor în domeniul tehnologiei, Bogdan Gherghe, proprietar BlackSys și digitalisation delivery specialist, Eva Căprioară-Marina, antreprenor la Mapers şi specialist în dezvoltare organizaţională şi managementul performanţei, Doru Şupeală, autor al cărţii „Employer Branding 100%”, Irina Vijoli, antreprenor şi expert în creştere sustenabilă, Delia Mircea, senior editor Contzilla, Marius Vişan, expert contabil, Melinda Morariu, CEO BRIDGE-to-INFORMATION și expert în reporting, Iulian Ghişoiu, proprietar TargetWeb şi expert în SEO, Oana Crişan şi Ildiko Toader, relationship manager IMM. Ei au abordat teme de interes pentru afacerile antreprenoriale, de la noutăţi contabile şi fiscale, surse de finanţare, tehnologie AI, diverse soluţii şi aplicaţii pentru business, leadership, SEO sau reporting până la experienţe şi poveşti din antreprenoriat şi proiecte sociale. Evenimentul a fost moderat de Liviu Sav.

Marius Bîcu a spus că bunăstarea pentru el se măsoară prin următorii indicatori: timpul de bună calitate petrecut cu familia, sănătatea corpului, minții si sufletului, aventura și timpul petrecut în natură, banii necesari pentru a le face pe cele enumerate anterior și construirea unei echipe de profesioniști cu care să îi placă să lucreze. În contiunare, Marius a explicat cum poate un antreprenor să obțină această formă de bunăstare și cum utilizează el principiul ”Fire and Hire” pentru a avea alături de el o echipă de calitate.

Andreea Ciocănescu a prezentat cum un proiect social, precum o școală de meserii, vine în susținerea ecosistemului antreprenorial prin pregătirea viitorilor cofetari și brutari care vor lucra în afacerile antreprenoriale sau chiar cum absolvenții acestei școli de meserii vor deveni ei înșiși antreprenori în domeniul panificației sau cofetăriei. De asemenea, Andreea a menționat care sunt provocările acestui proiect, dar și cum poate mediul antreprenorial să susțină acest proiect prin mentoring, training sau suport financiar.

Mai trebuie amintit că elevii de la Bakery School au fost învitații speciali la SAS AFTER PARTY. Participanții de la SAS AFTER PARTY s-au putut delecta cu prăjiturile pregătite de 2 elevi ai Bakery School, Natalia și Cosmin, olimpici la cofetărie.

Bogdan Gherghe a arătat cum se poate realiza gestiunea delegațiilor utilizând tehnologii low-code printr-o soluție care digitalizează 100% procesele de lucru. Delegațiile ar trebui să fie un atu și un pârghie de creștere, nu o povară, a declarat el și a prezentat soluția de automatizare prin care se poate realiza acest lucru.

Eva Căprioară-Marina a prezentat modul în care antreprenorii pot descifra cultura, performanța și leadershipul, care este influența liderilor asupra culturii și rezultatelor organizaționale, ce este cultura organizațională, cum sunt influențate rezultatele de aceasta și cum poate fi schimbată cultura organizației pentru a veni în sprijinul strategiei și pentru a contribui la realizarea planurilor.

Delia Mircea a explicat care sunt beneficiile salariale și extrasalariale pe care le pot oferi IMM-urile și modul lor de taxare. În România taxele aferente salariilor totalizează aproximativ 44% din salariul brut, un nivel cu care România se situează la un nivel fruntaș prin comparație cu țările din Uniunea Europeană care însă oferă multe alte beneficii salariaților. De aceea, este cu atât mai important ca antreprenorii să cunoască toate beneficiile extrasalariale pe care le pot oferi angajaților. Unele dintre acestea au un nivel de taxare mult mai avantajos decât salariile, altele pot fi acordate fără să li se aplice taxe.

Elisa Rusu a adus în fața participanților o soluție de creditare prin care antreprenorii pot avea acces la bani în câteva ore online, printr-un proces din doar 4 pași, foarte simplu de parcurs. A subliniat avantajele unui management optim al cash-ului, nu doar din perspectivă operațională, dar și eficiența unor soluții de finanțare rapide pentru reducererea costurilor, inclusiv printr-un mix de creditare și factoring. Răspunzând unei întrebări venite din sală, a confirmat dispobilitatea unei soluții de finanțare pentru antreprenorii la început de drum.

Melinda Morariu a subliniat importanța instrumentelor de reporting pentru luarea de decizii informate de către antreprenori și în înțelegerea tendințelor din companiile lor și din economie. A exemplificat cum pot fi obținute aceste deziderate cu ajutorul raportului de monitorizare a evoluției veniturilor și cheltuielilor, care poate fi realizat foarte rapid, în maxim 3 săptămâni, în care informațiile sunt prezentate într-un mod simplu și clar pentru utilizator, cu ajutorul unui limbaj usor de urmărit, fără jargon contabil. Dezvoltarea acestui raport se face fără perturbarea proceselor interne ale firmei, fără procesări manuale, utilizând datele deja colectate în orice soft contabil sau ERP, iar raportul interactiv permite o analiză pe diverse grade de detaliere, de la principalele categorii de venituri și cheltuieli până la tranzacțiile care stau la baza acestora, printr-o combinație de tabele, grafice, matrici, cu posibilități de filtrare multiple și export al selecțiilor dorite.

Iulian Ghișoiu a venit cu un toolkit care poate ajuta afacerile antreprenoriale să utilizeze în mod eficient SEO. De asemenea, a lăsat să se înțeleagă că depinde de acțiunile întreprinse și consecvență dacă obținerea de profit cu ajutorul SEO este basm sau devine realitate.

SAS AFTER PARTY, întrunirea de networking care a avut loc în seara de după eveniment, l-a avut ca anfitrion pe Andrei Aron, BNI. BNI România este Networking Partner al seriei evenimente ”Secretele antreprenorului de succes”

Materialele video realizate în cadrul evenimentului, dar și prezentările susținute la Cluj vor fi disponibile pe social media:

Următoarele evenimente organizate de IMM Club vor avea loc la Sibiu (11 aprilie), Iași (16 mai), Timișoara (12 iunie), București (9 octombrie) și Oradea (13 noiembrie). Vă puteți preînregistra la aceste evenimente pe link-ul de mai jos și veți avea locul în sală rezervat.

Link pentru preînregistrare –  https://tinyurl.com/4f4ff3e4

Articole similare

Comentariul tau aici